Πώς ένα παραδοσιακό κουρείο στο κέντρο της Αθήνας, υποδέχτηκε τους πελάτες του και τη νέα πραγματικότητα, μετά το τέλος του lockdown

Περισσότερα εδώ

“Μικρό, καθαρό και προσεγμένο κουρείο, που βρίσκεται μέσα σε μία μικρή στοά επί της οδού Ρόμβης, δίπλα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Πρωτοάνοιξε το ’79 από τον κ. Νίκο Παυλάτο, ενώ από το ’88 προστέθηκε και ο γιος του Χρήστος. Σήμερα στο κουρείο συνεχίζει ο Χρήστος Παυλάτος, προσφέροντας κούρεμα και παραδοσιακό ξύρισμα.”

Πηγή: www.lifo.gr

«Εχω γεννηθεί στην Αθήνα όπως και ο πατέρας μου Νίκος, που μετά το Δημοτικό σχολείο μπήκε παραγιός, σ’ ένα κουρείο στην οδό Κτενά. Στην αρχή ξεσκόνιζε τους πελάτες, αλλά σιγά σιγά μπήκε στο πνεύμα της δουλειάς και έφτασε να γίνει πρώτος και να παίρνει βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Ο Δημήτρης Τσεκούρας, το αφεντικό του, το 1978 τού έγραψε την επιχείρηση… Εγώ τέλειωσα και τη Σχολή Κάμερ, Πειραιώς 4. Κακά τα ψέματα όμως. Τη δουλειά τη μαθαίνεις στην πράξη. Με τον πατέρα μου δούλεψα δεκαεπτά χρόνια. Ο πατέρας και μετά τη συνταξιοδότησή του δεν ξεχνάει το μαγαζί. Περνάει πολύ συχνά. Αλλωστε, εγώ είμαι ο κουρέας του».

Επομένη στάση μου η οδός Ρόβης. Μέσα στην στοά βρίσκεται το κουρείο του κ. Χρήστου Παυλάτου. Κάθομαι στον καναπέ και ξεφυλλίζω μια αθλητική εφημερίδα μέχρι να τελειώσει το κούρεμα σε έναν νεαρό. Στην βιτρίνα από πίσω μου διπλώματα από σχολές κομμωτικής, αλλά και διάφορα μπαρμπέρικα εργαλεία – αντίκες. «Το μαγαζί αυτό το άνοιξε το 1977 ο πατέρας μου, όχι όμως στον ίδιο χώρο, ήταν πιο δίπλα στην οδό Κτενά. Το 1952 ξεκίνησε σαν βοηθός και το 1977 του το παραχώρησε το αφεντικό του γιατί πήρε σύνταξη. Το 1979 ο πατέρας μου μεταφέρθηκε εδώ και εγώ ξεκίνησα να δουλεύω μαζί του από το 1988 μέχρι το 2005, όταν και συνταξιοδοτήθηκε. Τώρα το έχω εγώ το μαγαζί», μου λέει ο συμπαθέστατος κ. Παυλάτος. «Τελείωσα την σχολή κομμωτικής Κάμμερ, όμως την δουλειά την μαθαίνεις επί το έργω», λέει. «Τότε τα κουρεία ήταν τόπος συνάντησης. Συγκεκριμένα στην πλατεία Κτενά που ήταν τότε το μαγαζί, ακριβώς δίπλα είχε ένα καφενείο όπου σύχναζαν έμποροι, βιοτέχνες και βιομήχανοι της εποχής και μετά πήγαιναν στο κουρείο. Συζήταγαν, έκλειναν δουλειές, σχολίαζαν την επικαιρότητα. Το ίδιο γίνεται και σήμερα εδώ, απλά αποφεύγουμε πλέον τις πολιτικές συζητήσεις για να μην έχουμε φασαρίες», μου λέει.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/features/notes/article/253459/mparmperika-aromata-kai-eikones-ths-palias-athhnas.html?singlepage=1

Πηγή: www.in2life.gr